VEATION
Klantgericht, praktisch, creatief

Wat is Sketchnotes?

Met Sketchnotes  (“schetsen” en “notities”) combineer je tekeningen en tekst. Ontdek hoe deze Sketchnotes communicatie helderder en begrijpelijker maakt, terwijl de boodschap langer blijft hangen.


Het beste van alles: iedereen kan Sketchnotes!


Sketchnotes is meer dan alleen leuk; het is ook uiterst nuttig. Door te tekenen kun je emoties beter overbrengen en complexe processen en verbanden effectief weergeven. Dit maakt het eenvoudiger om zelfs de meest ingewikkelde onderwerpen uit te leggen. Bovendien blijven je hersenen actief betrokken, waardoor je langer gefocust blijft. En laten we niet vergeten dat mensen afbeeldingen vaak beter onthouden dan woorden. Genoeg redenen om te visualiseren, toch?


Sketchnotes of zakelijk tekenen?


De termen worden soms door elkaar gebruikt, maar Sketchnotes is eigenlijk de overkoepelende term voor het combineren van tekeningen en korte teksten. Zakelijk tekenen is slechts een deel van deze brede aanpak, die alle mogelijke werk gerelateerde activiteiten omvat.
Een voorbeeld van zakelijk tekenen is de praatplaat, zoals hierboven. Hierbij maak je bijvoorbeeld het onderwerp visueel op één plaat. Dit kan je bijvoorbeeld doen met je missie en/of visie.


Ook Sketchnotes leren?
Er zijn twee opties beschikbaar:

  1. Individuele Trainingen: Als je als individu geïnteresseerd bent in een van mijn trainingen, bekijk dan het aanbod van trainingen met open inschrijving op visueletrainingen.nl.
  2. Op Maat Gemaakte Trainingen voor Teams: Als je interesse hebt in een op maat gemaakte training voor jouw afdeling of team, bij jou op locatie, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor meer gedetailleerde informatie en mogelijkheden.

Voorbeelden
Hieronder vind je een aantal voorbeelden die je ook kan downloaden en zelf gebruiken.

"Part of the Team"?
Kun je een waardevolle teamgenoot zijn zonder per se deel uit te maken van het 'team-team'?


Tijdens mijn diverse workshops maak ik vaak gebruik van tekeningen om deelnemers de gelegenheid te geven hun gedachten en gevoelens uit te drukken of om gesprekken op gang te brengen. Het tekenen van beelden kan vaak de drempel verlagen om iets te bespreken. Met een beetje begeleiding kunnen deelnemers zelf visuele representaties creëren van hun ideeën of gezamenlijk de gewenste koers letterlijk uittekenen.


Bij dit voorbeeld wordt bespreekbaar gemaakt of iemand waardevol voor het team kan zijn, terwijl hij of zij niet gevoelsmatig "part of the team" is.


Voorbeelden van haren
Het gaat om de boodschap, de beeldspraak, niet om de kunst en schoonheid. Minder is meer. Maar soms wil je dat ronde kale poppetje toch wat meer karakter meegeven. Een manier is om hem of haar wat haar te geven.
Deze kapsel kan je allemaal tekenen nadat je eerst gewoon een rondje als hoofd hebt getekend. Een paar strepen en veel resultaat. Zo simpel is het!


"Stuur" je collega een kaartje
Waardeer jij de inspanningen van je collega's, maar vind je het soms lastig om spontaan een compliment te geven dat echt oprecht en persoonlijk is? Je bent niet de enige! Het is belangrijk dat je boodschap oprecht en betekenisvol overkomt, zonder dat het te algemeen of overdreven klinkt.


Daarom heb ik speciale kaartjes gemaakt om je te helpen. Deze kaartjes geven je de mogelijkheid om in alle rust een persoonlijke boodschap te schrijven en deze aan je collega's te geven. En nog beter, ze kunnen je inspireren om zelf een kaartje te maken.


Print de kaarten meerdere keren uit en leg ze op een toegankelijke plek, zoals de keuken van de afdeling, samen met wat pennen. Moedig je collega's aan om wat persoonlijke woorden op de kaartjes te schrijven. Zorg er ook voor dat er blanco kaartjes beschikbaar zijn, want iedereen verdient een speciaal compliment!


Geen helicopter vader of moeder meer zijn..

Stel je voor dat je 's ochtends je kind niet meer constant hoeft te vragen of ze alles hebben gedaan en aan alles mee hebben. Hier is een eenvoudige oplossing: print en knip deze handige plaatjes uit en leg ze ergens neer (of hang ze op). Telkens wanneer een taak is voltooid, kan je kind het bijbehorende plaatje omdraaien. 

Nu hoef je hooguit de klok in de gaten te houden en is het ontbijt een gezellige aangelegenheid!


Kerstmis
Het is altijd leuk om een kaartje te krijgen. Helemaal als deze echt persoonlijk is. Met deze stap voor stap uitleg kan iedereen een mooie, persoonlijke kerstkaart sturen. Iedereen kan tekenen!100 keer zomer
Wil jij de herinneringen van jouw vakantie op 1 plaat maken, een bullet journal in jouw zomervakantie maken of gewoon een leuk zomers kaartje sturen naar iemand. Vind hier 100 icons die allemaal met de zomer te maken hebben. Hier vind je 100 voorbeelden van plaatjes die je kan tekenen.